Conform prevederilor Legii nr. 121/2014, cu modificările și completările aduse prin Legea nr.160/2016 și OUG 184/22.10.2020, eficiența energetică a devenit o prioritate națională în România. Una dintre prevederile cheie ale acestei legislații vizează obligația Unităților Administrativ-Teritoriale (UAT) cu peste 5000 de locuitori de a adopta Planuri de Îmbunătățire a Eficienței Energetice (PiEE).
Această obligație legală impune fiecărui UAT să dezvolte un plan care să vizeze creșterea eficienței energetice pe termen scurt, mediu și lung în cadrul comunității respective. Planurile trebuie să includă măsuri concrete și acțiuni care să conducă la reducerea consumului de energie, optimizarea utilizării resurselor energetice și reducerea amprentei de carbon. Acesta trebuie anual urmărit în scopul certificării implementării propunerilor.măsurilor menționate în el și după caz actualizat la fiecare 4 ani.
Un element crucial al acestei legislații este raportarea anuală către Departamentul de Eficiență Energetică (DEE) din cadrul Ministerului Energiei. Această raportare este esențială pentru monitorizarea progresului în implementarea Planurilor de Îmbunătățire a Eficienței Energetice și pentru asigurarea conformității cu cerințele legale. DEE joacă un rol important în ghidarea și susținerea UAT-urilor în acest proces, oferind expertiză și sprijin tehnic.
Acest set de reguli și cerințe oferă oportunitatea localităților de a-și îmbunătăți sustenabilitatea și de a contribui la eforturile naționale de eficiență energetică. În același timp, ajută la reducerea costurilor de energie și la protejarea mediului înconjurător prin reducerea emisiilor de carbon. Este un pas semnificativ către un viitor mai verde și mai eficient energetic pentru România.
Leave a comment